Hanzesteden decor voor AR-beleving

Paul
Paul van der Ham 1 november 2024 - Leestijd 7 minuten

De cultuursector staat voortdurend voor de uitdaging om publiek te trekken en te boeien. In een wereld die steeds digitaler wordt, is het belangrijk nieuwe manieren te vinden om verhalen te vertellen en erfgoed tot leven te brengen. In de podwalk Hanze Walk of Fame zoekt de bezoeker naar digitale Hanzemunten en zet verdwenen gebouwen terug op hun oorspronkelijke plek.

Leer de geschiedenis van de Hanzesteden kennen in de podwalk Hanze Walk of Fame. Met audio, historische panden in 3D en augmented reality nemen bekende inwoners je mee langs de sporen van het rijke Hanzeverleden.

Lin Klooster DSC 2951

Hanze Walk of Fame neemt bezoekers mee op een historische reis door de Hanzesteden Emmerich am Rhein, Hattem en Zwolle. En volgend jaar ook in Doesburg. Met behulp van audio, 3D-modellen en augmented reality worden verhalen verteld over het rijke Hanzeverleden. Bezoekers kunnen historische gebouwen op hun oude plek terugzetten en eromheen lopen, waardoor ze een indruk krijgen van hoe het er vroeger uitzag. Hanze Walk of Fame is een voorbeeld hoe AR kan worden ingezet om cultureel erfgoed te ontsluiten en bezoekers een meeslepende ervaring te bieden.

Hanzeverbond

De Hanzesteden waren in de middeleeuwen het culturele en economische centrum van Europa. Vierhonderd jaar lang werkten zo'n 200 Hanzesteden samen binnen een internationaal verbond. De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges. Een geweldig stukje historie dat regio Oost veel welvaart heeft gebracht. In de Hanzesteden langs het water - de IJssel en randmeren - staat de dynamiek in de stad centraal, binnen een historisch Hanzedecor.

Bekende inwoners als gids

De bekende inwoners vertellen verhalen over de plek waar je staat. De kleinzoon van Anton Pieck vertelt hoe zijn opa op straat de Dijkpoort in Hattem tekende. Burgemeester Peter Hinze vertelt hoe hij als zoon van een binnenschipper al langs de Hanzesteden voer, voormalig commandant Wijnen stelt zich het kasteel van Dikke Tinne voor op het Tinneplein en vertelt over de verschillen tussen het beschermen van de stad vroeger en nu. Reinier Paping vertelt over zijn sportwinkel in een historisch pand in de Sassenstraat.

Via een link kun je de belevingstour zelf beleven op je telefoon. Ga met je smartphone en koptelefoon op pad. De routes zijn rond de vier kilometer en duren ongeveer 2 uur Je staat regelmatig stil voor een gesprek met een bekende inwoner of familielid. Op een aantal plekken op de route kun je zelfs historische gebouwen in augmented reality op hun oude plek terugzetten en eromheen lopen. Zo zie je hoe het er in die tijd uitzag. Deze techniek heet augmented reality en is alleen te bekijken op nieuwe smartphones. Dus zorg wel dat je een smartphone bij je hebt om de beleving optimaal te kunnen doen.

Lin Klooster DSC 3122

Emmerich am Rhein

De route in het Duitse stadje Emmerich am Rhein neemt je mee door de binnenstad en langs de Rhijnpromenade. Met een prachtig uitzicht op de Rijn met voorbijvarende schepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel van de historische gebouwen uit de Hanzetijd verwoest. Mevrouw Lorenz maakte het bombardement als kind mee. Je ontmoet haar voor het pand waar haar familie al generaties een kantoorboekhandel had. Bij het stadhuis vertelt burgemeester Peter Hinze hoe hij op het schip van zijn ouders door Europa voer.

Op de plek waar vroeger de haven was kun je in augmented reality een middeleeuwse hijskraan terugzetten. Daarnaast ontmoet je een heleboel andere bekende inwoners van de stad die je de restanten van het Hanzeverleden laten zien. Zoals koopman Johan Berck, hoofd van het toeristisch bureau Manon Look-Braun, burgemeester Peter Hinze, Herbert Kleipass, directeur van het Reinmuseum en internationaal voetballer Robin Goosens, die nog steeds trots is op zijn stadje.

Hattem

In het historische stadje Hattem ademt alles nog de sfeer van de middeleeuwen. Het is niet voor niks dat het al eeuwen zo'n grote aantrekkingskracht heeft op kunstenaars. Je start je route in het centrum van het stadje bij de Waag. Bekende inwoners en oud-inwoners laten je de restanten zien van het Hanzeverleden van Hattem. De route start bij de stadspomp met cabaretier Martijn Koning. TV-journalist Margje Fikse neemt je mee naar de Hoenwaard en de kleinzoon van Anton Pieck laat je het museum zien van zijn opa. Je loopt langs de IJssel waar je de restanten ziet van de steenovens, waarmee die prachtige pandjes werden gebouwd. En finalist Jan Spannenberg uit het tv-programma Heel Holland Bakt laat je de middeleeuwse woning zien van zijn opa en oma, waar hij als kind vaak kwam. 

Fotomozaiek website2

Zwolle

In de Hanzestad Zwolle ontdek je hoe onderwijsvernieuwer Johan Cele dankzij de bloeiende handel een nieuw onderwijssysteem kon starten. Voormalig onderwijsminister Arie Slob vertelt erover voor zijn woonhuis. Ondernemer Daan van Vliet is een succesvolle ondernemer van een familiebedrijf die werd gestart in Zwolle. Hij werd er miljonair mee en vaart nu met zijn zeilschip langs de Hanzesteden. Andere (oud)inwoners die je ontmoet zijn Elfstedentocht-winnaar Reinier Paping, burgemeester Peter Snijders en dominee en bankier Ruilof van Putten.

Augmented reality

Via de camera van je telefoon kun je historische panden in 3D terugzetten op hun oorspronkelijke plek. Denk aan een kerktoren die is afgebrand, een steenoven, een kasteel of een middeleeuwse hijskraan. Als je de objecten weer op de goede plek hebt gezet, kun je er rustig omheen lopen en het van alle kanten bekijken. Ook zie je hoe groot het was en hoe het op deze plek vroeger eruit zag. 

Augmented reality is een techniek waarbij je een visuele laag toevoegt aan wat je om je heen ziet via de camera van je telefoon. In de podwalks Hanze Walk of Fame kom je bij elke podwalk wel één of twee gebouwen tegen die je in zijn originele staat weer terug kunt plaatsen. Zo kun je in Zwolle de afgebrande kerktoren van de Grote of Sint Michaëlskerk weer terugplaatsen. Het was ooit de hoogste kerktoren, zelfs hoger dan de Dom in Utrecht. Je hebt wel een smartphone nodig die niet ouder dan ongeveer 3 jaar is. Anders werkt het niet.

Met de belevingstour Hanze Walk of Fame willen de samenwerkende partners kennis overbrengen over de unieke Hanzecultuur en de actuele waarde van de Hanzesteden. Ook willen we de bloeitijd van de Hanze tot leven brengen met authentieke en aansprekende verhalen en deze verhalen koppelen aan ondernemende inwoners van nu. Dat doen we door de handelsgeest van inwoners te koppelen aan zichtbare kwaliteiten van de Hanzesteden en hun cultuur.

Open de link met je smartphone en neem een koptelefoon mee. De startlocaties van de verschillende routes vind je in de webbased-app. Klik hier: Hanze Walk of Fame

Misschien ook interessant

Niks te zien, van alles te beleven
Bezoeker is reporter in nieuw oorlogsmuseum
Chocoladezoenen voor interne videoserie

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief met tips over contentmarketing.

Locatie Zwolle

Tjaskerstraat 27
8043 HJ Zwolle
T 038 454 95 96
play@iglow.nl