Feestelijke lancering in Heerde
Op vrijdag 9 mei 2025 vond de officiële lancering van 'Rondje van de Molen' plaats bij eetwinkel Jobse & Jobse in Heerde, gevestigd in een historische watermolen. Zo'n 40 mensen waren aanwezig bij deze feestelijke gelegenheid, waaronder wethouders van alle zes betrokken gemeenten, de lokale gidsen en vertegenwoordigers van de financiële partners.
Erica Hottinga van Visit Heerde, één van de initiatiefnemers, opende het evenement: "Rondje van de Molen is het resultaat van tweeënhalf jaar intensieve samenwerking tussen gemeenten, gastheerschappen, molenaars, bakkers, telers en vele vrijwilligers die allemaal een prettige klap van de molen hebben gekregen. Het was een creatief proces waarbij we verhalen hebben verzameld en digitaal toegankelijk hebben gemaakt."
Hottinga benadrukte het vernieuwende karakter van het project: "Wat kunnen wij goed als gastheerschappen? Dat is fietsroutes maken. En wij wisten ook heus wel waar al die molens zijn. Maar dan werden er weer de zoveelste fietsroutes over monumenten. En dat wilden we niet. We wilden toch wel dat het iets bijzonders werd. Een uitdaging was dat molens vaak gesloten zijn door gebrek aan vrijwilligers of omdat het windstil is. Met deze digitale routes kun je de molens nu elke dag beleven."
René Zweers, bestuurslid van de Veluwe Alliantie, sprak over de bredere betekenis van het project: "Dit is een prachtig voorbeeld van edutainment – je leert op een moment dat je je ontspant. Het sluit perfect aan bij waar de Veluwe Alliantie voor staat: de natuur en recreatie in balans houden. Het Veluwe massief staat onder druk. We willen natuurlijk wel die bezoekers graag hebben, maar we willen ze ook graag verdelen. Met dit project gebruiken we juist de flanken van de Veluwe, de gouden randen zoals we dat noemen, en maken we het gevoel van de Veluwe voor bezoekers toch weer een stukje groter."
Beerd Flier, wethouder van Oldebroek met portefeuille Duurzaamheid, zag parallellen tussen de eeuwenoude molens en hedendaagse duurzaamheidsvraagstukken: "Wat ik bijzonder vind is dat we verschillende typen molens hebben die allemaal gebruik maken van de kracht van de natuur. Op die manier wekken we duurzame energie op, maken we producten of doen we iets met de indeling van ons landschap. We maken gebruik van de kracht en energie van de natuur – dat verbindt het verleden met de uitdagingen van vandaag."
Paul van der Ham van iGlow demonstreerde tijdens de lancering live de werking van de augmented reality-functie. "Met deze technologie kunnen we molens die op privéterrein staan of verdwenen zijn toch toegankelijk maken voor bezoekers," legde hij uit. "Je kunt een verdwenen molen virtueel 'terugplaatsen' op zijn historische locatie, er omheen lopen en zelfs naar binnen kijken. Dit is maar het begin van wat mogelijk is met deze technologie in toeristische toepassingen."
Het evenement werd afgesloten met een symbolische openingshandeling waarbij de vier routes gelijktijdig werden 'geopend' door het luiden van fietsbellen met een molenmotief. De timing van de lancering, een dag voor de Nationale Molendagen, was bewust gekozen zodat geïnteresseerden direct het weekend erna de molens van binnen konden bekijken.